5 РАБОТНИ ЗОНИ В КУХНЯТА

РАБОТНИ ЗОНИ В КУХНЯТА

Ако всичко е там, където е необходимо, ще спестите време и изминато разстояние.

Зона за запасяване

   В тази зона влизат хладилника, фризера и шкафове, които служат за съхранение на консерви и сухи храни.

Зона за съхранение

   Там се съхраняват чинии, чаши, прибори, съдове.

Зона миене

   В тази зона са разположени мивката и миялната машина, а между тях са кофата за отпадъци и препаратите за почистване.

Зона за подготовка

   Дейностите по подготовка и приготвяне на храната се извършват в тази зона. Тя е основна в кухнята и там се съхраняват ножове, дъски за рязане, работни прибори. Те трябва да са близо до работният плот и да са лесно достъпни.

Зона за готвене и печене

   В тази зона трябва да са котлоните с абсорбатора, фурната, тенджерите, тиганите и тавите.