5 РАБОТНИ ЗОНИ В КУХНЯТА
РАБОТНИ ЗОНИ В КУХНЯТА
Ако всичко е там, където е необходимо, ще спестите време и изминато разстояние.
Зона за запасяване
В тази зона влизат хладилника, фризера и шкафове, които служат за съхранение на консерви и сухи храни.
Зона за съхранение
Там се съхраняват чинии, чаши, прибори, съдове.
Зона миене
В тази зона са разположени мивката и миялната машина, а между тях са кофата за отпадъци и препаратите за почистване.
Зона за подготовка
Дейностите по подготовка и приготвяне на храната се извършват в тази зона. Тя е основна в кухнята и там се съхраняват ножове, дъски за рязане, работни прибори. Те трябва да са близо до работният плот и да са лесно достъпни.
Зона за готвене и печене
В тази зона трябва да са котлоните с абсорбатора, фурната, тенджерите, тиганите и тавите.